Ανακοίνωση Δικτύου Πολιτισμού Νέας Αριστεράς: Οχι στην απαξίωση των καλλιτεχνικών σπουδών. Να καταργηθεί το ΠΔ 85/2022

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, η κυβέρνηση με το προεδρικό διάταγμα 85/2022 απαξίωνε τις καλλιτεχνικές σπουδές στη χώρα, εξισώνοντας πτυχία που προϋποθέτουν κάμποσα χρόνια εντατικών σπουδών με το απολυτήριο Λυκείου. Η παράλογη και τιμωρητική αυτή απόφαση προκάλεσε τις μεγαλειώδεις και δημιουργικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, που απαιτούσαν, πέρα από την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος, να αντιμετωπιστούν επιτέλους με σοβαρότητα από την πολιτεία και να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα της κατοχύρωσης των πτυχίων τους και της αναβάθμισης των σπουδών τους.

Αύριο, Πέμπτη 4 Απριλίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να συζητήσει την αίτηση ακύρωσής του ΠΔ 85/2022. Η αίτηση υπογράφεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος και 17 πρωτοβάθμιες Ενώσεις και Σωματεία καλλιτεχνών και διδασκόντων από το πεδίο των παραστατικών τεχνών. Επικαλείται την αντισυνταγματικότητα του προεδρικού διατάγματος, αφενός διότι στο Σύνταγμα η καλλιτεχνική εκπαίδευση ορίζεται ως Ανωτέρα, αφετέρου διότι το ΠΔ 85/2022 παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, καθώς και την αντίθεση του ΠΔ στο δίκαιο της ΕΕ αναφορικά με την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων.

Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής παραστατικών τεχνών, δεν έχει διαβουλευτεί ωστόσο με κανένα από τα καλλιτεχνικά σωματεία και οι σχεδιασμοί της καλύπτονται από πυκνό σκοτάδι. Πέραν τούτου, ουδέν. Η κατάργηση του ΠΔ 85/2022 δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα, παρόλο που τη ζητεί ομόφωνα ο καλλιτεχνικός κόσμος.

Η Νέα Αριστερά και το Δίκτυο Πολιτισμού Νέας Αριστεράς στηρίζουν τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στον πολιτισμό, τον καλλιτεχνικό κλάδο και τους/ις σπουδαστ.ρι.ες των καλλιτεχνικών σχολών στον αγώνα τους ενάντια στην υποβάθμιση και την απαξίωση των σπουδών τους.

Καλούμε όλους, όλες, όλα στην αυριανή κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ, στις 9:00 π.μ. για να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό.